Romneyloods maken

Romneyloods maken

Een nog vrij veel voorkomende verschijning in de polders en op industrieterreinen is de Romneyloods.
In het dagelijkse leven is het nog steeds een goedkope manier van opslag van allerlei spullen tegen een schappelijke kostprijs.
Het is snel op te bouwen en er hoeft geen dure fundering voor aangelegd te worden.

Het idee.

Nadat ik in aanraking was gekomen met het merk Raboesch, (www.raboeschmodels.com) een leverancier van plaat en profiel materialen in allerlei maten en vormen tegen zeer acceptabele prijzen, wilde ik hiermee iets gaan bouwen.

Het grote voordeel is dat je de profielen per stuk kunt kopen in lengtes van  30 of 100 cm
Zodat je dus goed kan bepalen wat je nodig hebt.

Bij de firma Evergreen (www.evergreenscalemodels.com) heb ik een zakje met meerdere stuks kunnen kopen, helaas had ik toen ook weer te veel onderdelen maar die kan ik wellicht weer voor een volgend project gebruiken.

Vervolgens ben ik eens bij een bestaande Romneyloods wezen kijken voor de maten en de opbouw van een dergelijke loods.

Begonnen wordt met een plaat styreen van 1 mm en hierop de maten voor de voor- en achterkant alsmede de tussenwanden afgetekend.

Daarna heb ik met een scherp afbreekmesje alles uitgesneden en de basis voor het gebouw is gelegd.

De achterwand heb ik licht opgeschuurd en er wat verticale strips 0,5 x 1 mm op gelijmd om het plaatmateriaal uit te beelden. Daarna de wand op kleur gebracht met een donker groene verf en klaar is de achterwand.

Nu de voorkant, die is wel wat bewerkelijker. Eerst moet er een toegangsdeur en een raamkozijn in aangebracht worden zodat straks de Preiser figuurtjes naar binnen kunnen gaan.

Dus aftekenen en uitsnijden maar, kozijnen gemaakt van strips 1 mm x 1 mm en er ingelijmd.
Deur en glas er in gezet en de voorkant ook meteen maar een kleurtje gegeven.

Daarna gaan we de zijkant van de loods maken met strips van 2,5 x 10 mm lengte, deze strips met betonverf van Faller op kleur gebracht.

Als de betonnen zijkanten droog zijn kan de voor- en achterkant hieraan bevestigd worden. Ik heb toen ook meteen de binnenwanden hieraan vast gelijmd voor de stevigheid.

Nu komt het moment om de balklaag te monteren voor de bevestiging van de golfplaten.
Hiervoor gebruikte ik strips van 2 x 10 mm genoeg om straks het dak te dragen.

Nadat de balklaag gemonteerd is kunnen we met de dakdekking beginnen. Raboesch heeft mooie golfplaat in het assortiment, die heel goed te gebruiken zijn voor dit werk.

Het dak opgemeten en uit een golfplaatje gesneden. Daarna gaan we de rondingen erin maken. Dit heb ik op de volgende manier gedaan.

Ik heb een plaat mdf genomen waar ik 2 stripjes opgelijmd heb op de breedte van de loods.
Daarna de golfplaat rond gebogen en tussen de opgelijmde stripjes op de mdf plaat gedrukt.

Om de spanning eruit te halen de föhn gepakt en de plaat warm gemaakt net zolang totdat ik de goede vorm had en deze bleef staan zonder spanning dat er spanning in de ronding zat.

Omdat het echte dak uit platen bestaat, heb ik langs een stalen liniaal met een afbreek mesje lijnen getrokken die overeen komen met de lengte van de golfplaat.

Ik heb dit gedaan nadat het dak in de juiste vorm gebogen was anders heb je kans dat het dak gaat knikken. Ra, ra, hoe weet ik dat? Juist, proefondervindelijk vastgesteld!

Als we nu de spanten in de lijm zetten dan kan het dak er op, als je het goed hebt gedaan past het dak perfect over de rondingen van voor- en achterkant en zit gelijk mooi vast.

Voor de bestrating heb ik stelconplaatjes gemaakt uit 1 mm styreen plaat. M.b.v. een afbreekmesje langs een stalen lat de vorm erin gekrast.

Daarna de gaatjes afgetekend en er in geboord zodat de hijsbeugels er in gezet kunnen worden en met een kraantje de platen op hun bestemming gelegd kunnen worden.

Daar ik nog wat styreen over had heb ik gelijk maar een fietsen- c.q. rookhok erbij gebouwd

De medewerkers willen ook wat nietwaar? Ter verdere verfraaiing heb ik een hekwerk rondom de loods gemaakt Dit heb ik gemaakt van styreenstripjes en gaas, ook van weer van Raboesch.

Zo,  de Romneyloods is tot zover klaar nu is het tijd voor de aankleding van het geheel.
Alles wordt verder op kleur gebracht, grasgezaaid en bomen worden geplant.
Daarna  het hekwerk om het perceel aangebracht en klaar is weer een fraai bouwwerk voor op uw modelbaan.

Tot slot hier nog een paar foto’s van het gebouw in wit styreen uitvoering en een sfeer plaatje van het gebouw wanneer het helemaal klaar is.