Populieren maken

Zoals vele van mijn clubgenoten weten ben ik al geruime tijd bezig met het maken van bomen, in allerlei soorten en maten.

Daar het maken van bomen helemaal niet zo moeilijk is leek het mij leuk om mijn kennis vast te leggen en u te vertellen hoe ik deze bomen maak, zodat u met heel weinig kosten fraaie bomen op uw treinbaan kunt neerzetten.

Als uitgangspunt lijkt het mij leuk om populieren te gaan maken. In de natuur komt men deze bomen overal tegen als windsingels bij boeren bedrijven en op industrie terreinen. U kunt ze zowel in de N alsook in de H.O. schaal maken.

Wat hebben wij nodig:

–       Ronddraad van ongeveer 1 mm doorsnee

–       Ongelakt koperdraad van 0,3 mm doorsnee.

–       Soldeerbout, tin en soldeervet.

–       Houtlijm en fijn zaagsel.

–       Vlokken van bv. Heki, die heeft ze in verschillende kleuren.

–       Oude penseel

–       Verf

–       Kniptang.

We beginnen met het dunne koperdraad voor het maken van de takken. We draaien dit een paar keer om de dikkere draad van 1 mm en knippen het dan vervolgens op lengte af.

De meest handige methode is om er gelijk een heleboel te maken zodat men gelijk een hele serie bomen kan fabriceren.

Als u voldoende takken heeft gemaakt gaan we ze aan de stam vast solderen. Verdeel de takken ( ongeveer 12 stuks) over de lengte van de stam en zorg dat ze verschillende kanten  opgaan.

Nu we de takken er aan bevestigd hebben gaan we de stam insmeren met houtlijm, daarna strooien we hier het fijne zaagsel overheen zodat de stam volume krijgt. Zet dit even weg om het te laten drogen.

Wanneer e.e.a. gedroogd is gaan we de stam op kleur brengen gebruik hier voor water gedragen verf en maak een mengel dat goed bij de boom past en laten dit ook weer goed drogen.

Nu komt het mooie werk, neem groene verf en smeer de takken goed in, strooi daarna gelijk de vlokjes er overheen zodat de takken goed bevlokt worden.

Deze takken nu ook weer wegzetten en zeker een dag goed laten drogen. Wanneer alles goed droog is  kunnen we de vlokken nog wat fixeren door er wat haarlak over te spuiten.

( Tip: neem de goedkoopste haarlak die u kunt krijgen, die plakt n.l. het beste ).

Daarna gaan we de takken in de goede richting buigen zodat de boom zijn vorm en volume krijgt.

Uw boom is nu klaar en kan geplaatst worden op een mooie plek op uw modelspoorbaan.
U kunt ze b.v. op een rij zetten en u heeft dan een prachtige windsingel, helemaal van eigen fabricaat .

Het strooisel dat ik gebruik heb ik zelf gemaakt. U kunt het natuurlijk ook bij een hobbywinkel halen. Het is te koop in vele kleuren en van verschillende fabrikanten.

Voor een aantal modules van de club heb ik bomen gemaakt volgens bovenstaande beschrijving. Wanneer u vragen heeft of ze wilt zien, kunt u naar één van onze open dagen komen of op één van onze clubavonden, die zijn altijd op vrijdagavond van 19.30 – 22.30 uur. Voor het adres en overige contact gegevens kunt u op onze contactpagina kijken.

Veel succes met het maken van populieren.

Jaap Vriend.