Bovenleiding maken

Binnen onze vereniging was er al geruime tijd behoefte aan om onze modules te voorzien van een bovenleiding. Deze wilden wij zo natuurgetrouw mogelijk maken en moest budgettair zeer aantrekkelijk zijn. Jan Heida kwam met een voorzet v.w.b. de portalen, die hij reeds eerder gemaakt had als voor ontwerp voor zijn eigen modelbaan. Met deze portalen in zijn achterhoofd heeft Jaap Vriend toen mallen gemaakt voor masten en bedrading. Met deze mallen is Jan toen aan de slag gegaan, en op onze open dagen kunt u ze “live” bekijken. Om u als lezer in de gelegenheid te stellen om zelf uw eigen bovenleiding  te maken volgt hieronder een beschrijving hoe deze tot stand komen.

De mallen zijn gemaakt van pertinaxplaten. Op deze mallen heb ik de vorm uitgezet. Daar de draadlengtes verschillend zijn (we hadden te maken met bochten en korte stukken) moesten ook hiervoor aangepaste mallen gemaakt worden. We hebben koperdraad met een doorsnede van 0,6 mm gebruikt.

Om dit draad mooi strak en recht te krijgen hebben we de bekende methode van torderen gebruikt. Draad m.b.v. een boormachine rond draaien en strak trekken. Helaas bleek dit toch niet zo goed te werken. De draden gingen slap hangen, zeker op onze modules, die nogal eens verhuisden van locatie.

Besloten werd om iets dikker draad ( 0,7 mm) van metaal aan te schaffen, dit was veel beter en goed te bewerken. Afhankelijk van waar de masten op de baan staan werden verschillende lengtes gemaakt. Dit gebeurde m.b.v. een schuifmaat of maatlat. Aangezien er heel veel lengtes nodig waren was dit een zeer eentonig werk.

De getordeerde draden worden in de mal gelegd evenals de ophangdraden. Afhankelijk van de lengtes van de draden werden de ophangdraden vast gesoldeerd. Aangezien de draden aan de bovenkant altijd ligt gebogen zijn werden de ophangdraden aan het begin en einde langer gemaakt dan in het midden.

Op al deze foto’s ziet u ons clublid Jan Heida aan het werk. Jan had al enige ervaring met het maken van bovenleidingen. Deze onmisbare ervaring kwam hier uitstekend van pas. Indien u vragen heeft kunt u altijd, via het secretariaat, vragen aan Jan en Jaap stellen. Zij zullen u graag verder helpen.

Na het maken van de vele draden moesten er ook nog masten (portalen) komen. Om deze te maken nemen Jan en Jaap u graag mee naar het volgende hoofdstuk over de bouw van masten en portalen.