Masten/portalen maken

Voordat we aan het werk konden gaan hebben we eerst maar eens gezocht naar de juiste materialen.

We gebruiken de volgende onderdelen:

  • Draadeind van M3
  • Een H profiel van 3 x 3 mm
  • Een strip van 1 x 1,5 mm
  • Een U profiel van 3 x 1,5 mm
  • Messing plaat van 0,25 mm dikte
  • Sommerfeldt isolatoren
  • “Betonnen” voet voor de mast.

Eerst wordt een mal gemaakt waar de dwarsliggers in gesoldeerd moeten worden. Daarna moeten er inkepingen gemaakt worden. Daar we geen freesmachine hebben doen we dit met een miniboormachine met daarin vijf naast elkaar gemonteerde slijpschijven.

Na het maken van de inkepingen, voor de dwarsliggers, worden deze dwarsliggers erin gelegd en met een minibrander vast gesoldeerd. De mal zorgt ervoor dat alles mooi strak en haaks gemonteerd wordt.

Daarna worden de M3 draadeindjes onderaan de mastjes gesoldeerd. Met deze draadeindjes kunnen we later de masten vast maken aan de ondergrond. We slijpen ongeveer 3 mm diep een gleufje in het draadeinde en klemmen daar dan de H profielen van de masten in. Waarna we dit aan elkaar solderen.

Om de dwarsliggers goede steun te geven worden er aan beide kanten van de staander schuine dwarsliggers gesoldeerd.

Nu we de mast voldoende steun hebben gegeven kunnen we de bevestigings beugeltjes voor de isolatoren erop gesoldeerd worden. Deze beugeltjes worden uit het messing plaat geknipt en in de mal gebogen. Daarna worden er 0,7 mm gaatjes geboord in de beugeltjes voor de isolatoren.

Als alles gemonteerd en gesoldeerd is ziet het model er aldus uit.

Hierna gaan we het model spuiten. Eerst even ontvetten, een laagje primer en daarna de uiteindelijke grijze verf. Nadat e.e.a. goed droog is kunnen we de mast gaan monteren, m.b.v. een paar ringetjes, een moertje en het “betonnen” voetstuk. Op de foto rechts ziet u het eindresultaat.

Wij wensen u veel plezier met het bouwen van uw eigen bovenleiding. En zoals reeds eerder gezegd, voor vragen kunt u altijd contact opnemen met ons secretariaat. Wij zullen u graag verder helpen. Wanneer u de masten die Jan gemaakt heeft wilt bewonderen dan kunt u naar één van onze opendagen komen of op één van onze clubavonden, die zijn altijd op vrijdagavond van 19.30 – 22.30 uur. Voor het adres zie onze contactpagina.

Jan Heida en Jaap Vriend.